2024年8月14日 星期三

法英法旅行Day3

朝早落街去麵包舖買早餐,畢竟早餐食店無咁早開之餘,亦無咩啱食。
15分鐘去到目的地車站,係月台食早餐。
集合地點係Cité du Vin-紅酒博物館,但我哋唔係入去參觀,而係去右岸既酒莊Chateau Coutet。
大半個鐘車程就到達,今次團友7名香港x3+南韓人x2+美國人x2+塞浦路斯x1。
尋日去左岸,今日就係右岸參觀酒莊。
女職員講解時,有隻黑貓亂入,睇嚟佢係負責人巡察既駐莊職員。
之前仲怪領隊好連續兩日都睇酒莊,但今日呢個家族細莊,又真係同尋日既現代化列級莊好唔同。
呢度無冷氣,職員話咁多代都係保持位呢個微生物環境釀製紅酒,所以唔會刻意打掃。我反而喜歡呢度既傳統風格,而且仲攞埋認證係Agriculture Biologique,無農藥兼有機。
跟住就係可以入去莊主既珍藏區,57年前既酒都有。
有別餐廳酒店,珍藏係唔需要電子紅酒櫃,只需放係天然酒窖。
最後既環節當然係試酒,團友們一齊坐,先試副牌再試正牌。
同左岸酒莊一樣,都係少少哋俾訪客淺嚐。
我哋試完酒,就買咗支正牌作收藏,等幸男成年可以一齊飲。
尋日試酒會後,係附近遠望多幾間酒莊,今日就去咗Saint Emilion小鎮行吓。當地導遊先帶我哋去咗一間歷史悠久既傳統古法Macaron店行吓。導遊買咗一盒俾每人分一塊試食吓,味道好似普通餅食。
下一站Collégiale de Saint-émilion,導遊向我哋講解歷史及壁畫。之後就係自由時間,各團友係古鎮既下方停車場集合。
木呢段路斜都不特止,仲要係唔平既石路,一唔小心就失足(諗起北海道雪斜路連環跌單嘢)。
旅行一家三口既合照,可能係一年內既過半數。
領隊好擔心唔係呢度集合,但我同幸男都覺得係,直到見到有團友相繼出現,領隊至放心。
番到Rue Saint-Catherine,已經過咗午餐時間,餐廳一係落場休息,一係就坐滿客人(唔會催交枱嘛),結果去咗食老麥。我係樓上霸位,兩母子係樓下襟機兼等餐,無諗到薯條係用重用膠兜裝住。
今日比尋日更頻密落雨(果然係靠天然雨水嚟灌溉葡萄園),我哋都係逛吓商場。
行番去市內鐵路附近既Le miroir d' eau(水鏡廣場),有唔少小朋友係有備而來玩水。既然唔可以影官圖既倒影,轉影小朋友既童真及水花。
官方既相片,我諗真係要夜晚無人時至影到,唯有自拍打張咭。
Porte Cailhau(凱約門),遊客可以沿狹窄既廻轉樓梯行上去買波爾多手信紀念品。原本睇幅畫,但怕無位掛,所以領隊只係買咗個磁石貼俾朋友做手信。
幸男行路時成日都低耷個頭,好難至影到張無咁頹既街道抓拍。
未夠鐘食晚飯,所以番上去酒店房hea吓先。Lobby行樓梯上一層,入到房有廁所浴室同小開放式廚房,有枱有梳化同電視。幸男就訓其中一張梳化床,我同領隊就要行上多一層閣樓訓雙人床。
領隊訂定19:30枱,一心早食完,就早啲番酒店HEA,點知店員話要半個鐘至開門,因佢哋都未ready兼未食嘢。
我俾領隊睇FLIP 6螢幕上既標提"早到比遲到更令人困擾",結果大家係附近輕鐵月台閒坐半個鐘。
無得散嗌,焗食Set dinner(€75/per)。無冷氣之下,食客可以感受開放式廚房既熱情(力)。幸男對呢個前菜,投棄權票。
OYSTER- Kiwi, Noa cucumber, bombay saphire jelly, ,kiwi sorbet, olive oil and powder,幸男唔食蠔,當然由我呢佔蠔客頂上。
MACKEREL- Melon pickle, apricot and vervein condiment, mimolette cheese espuma, buttermilk, shallots, vervein and txistorra oil ,食材味道係夾既,只係上菜速度幾慢吓兼我開始出汗。
BLUE LING LOW TEMPERATURE- Calamarata with dog sauce, mussel spuma, capers foam, grilled pear/buckwheat and crab bisque,食到呢味,我堅驚食唔飽......
VEAL PICANHA- Red onions puree, zucchinis, roasted onions, zucchini, radish, peppers, burn eggplant caviar, meat juice with lavender,好在有個牛扒頂吓肚。
FRUIT STONE,臨尾呢個甜品等咗勁耐有上到。青檸雪芭外既石頭,硬外殼下既凍物好酸。我同領隊都食唔落,但幸男就覺得ok。食餐晚飯要2個鐘,唔怪得當地人要開支紅酒飲。